Een animatie maken, hoe gaat dat?

 In Artikelen

Een animatie maken (of laten maken), hoe gaat dat?

Een animatie is een leuke en effectieve manier om iets uit te leggen. Of het nu gaat om een product, service, regelgeving of initiatief begrijpelijk te maken of simpelweg om klanten te werven. Er zijn talloze doeleinden. Maar hoe gaat dat in zijn werk? En kun je het zelf doen, of is het beter om dit uit te besteden?

Voorbereiding is erg belangrijk bij het maken van een animatie. Waar moet het over gaan? Het is goed om dit alvast op papier te zetten. Denk ook eens na over welke stijl en sfeer de animatie moet uitdrukken. Wellicht heb je ergens een animatie gezien de je erg mooi vindt. Stuur de link naar het voorbeeld door naar de animator voor inspiratie. Ook is het goed om de doelgroep alvast voor ogen te hebben. Zijn het studenten, professionals of bijvoorbeeld ouderen?

Als dit allemaal duidelijk is maken we een script, dit is de tekst die de voice-over gaat inspreken. Niet alles hoeft letterlijk in de tekst benoemd te worden, omdat onderdelen ook alleen kunt uitbeelden om zo een subtieler deel van het verhaal uit te drukken. Om optimaal gebruik te maken van animatie zijn creatieve keuzes essentieel.

Als de tekst klaar is gaan we nog niet beginnen met de productie, maar maken we eerst een storyboard (voorbeeld / eindresultaat). Dit is een document met schetsen van wat er uitgebeeld wordt bij elke zin tekst. Zo kunnen we goed inbeelden hoe het eruit gaat zien, en waar nodig aanpassingen maken.

Hierna beginnen we met de productie. De gekozen voice-over spreekt de tekst in, en we beginnen met het maken van de illustraties. De illustraties worden op maat gemaakt met de bewegingen al in het achterhoofd. Zo veel mogelijk onderdelen van elke illustratie worden los geïllustreerd, zodat deze straks geanimeerd kunnen worden en echt tot leven komen.

Nadat (een deel van) de illustraties af zijn, beginnen we met animeren. Dan begint de animatie echt vorm te krijgen, en brengen we alle onderdelen bij elkaar. De voice-over en animaties worden passend op elkaar gemaakt zodat de timing van de animatie goed aanvoelt. Alle illustraties worden in de animatiesoftware geanimeerd.

Dan hebben we de eerste versie van de film klaar. Als kers op de taart zetten we er nog geluidseffecten en een muziekje onder. Dan is er altijd nog een feedback ronde, waarin we onderdelen van de animatie verder verbeteren en af maken.


Wat heeft de animator van mij nodig?
  • Input voor de inhoud van de animatie.
  • Stijlkeuze of voorbeeld van een animatie.
  • Huisstijl of extra input over de gewenste stijl en sfeer.
  • Indruk van de doelgroep.
  • Eventuele andere wensen (voice-over, muziek, geluidseffecten, detailniveau)

Kan ik zelf een animatie maken?

Dit is erg afhankelijk van je situatie en ervaring. Er zijn programma’s waarmee je relatief eenvoudig een animatie/presentatie kan maken. Maar de resultaten leveren vaak te wensen over, en als de animatie ook nog binnen je huisstijl moet passen wordt het al helemaal een lastig verhaal. Een animatie een samenhang van allerlei onderdelen die elk hun eigen expertise vergen (schrijven, plannen, stem inspreken, illustreren, animeren). Het is dan makkelijk om iets over het hoofd te zien waardoor de animatie niet goed tot zijn recht komt.

Wij werken met Adobe software waarin we alles op maat maken. Er zijn allerlei manieren om dit te leren, maar het kost veel tijd voordat je een kwalitatief goede animatie kan maken. Een ervaren animator kan een animatie relatief snel klaarmaken. Dat scheelt je een hoop tijd en frustratie. Bij Luc Visuals werken we op maat en tegen vrijwel elk budget. Een animatie hoeft bij ons niet duur te zijn. En als je onderdelen zoals het script zelf wilt aanleveren staan wij hiervoor open, dat scheelt ook alweer in de kosten. Neem een kijkje op onze pagina prijzen voor een online kostenindicatie.

Recent Posts
Neem Contact Op

Waarmee kunnen we u helpen? Stuur ons gerust een bericht en we zullen zo snel mogelijk reageren. We spreken Nederlands en Engels.

Not readable? Change text. captcha txt