Animatie laten maken: voorbereiding

 In Artikelen

Animatie laten maken: voorbereiding

Een animatie kun je het beste laten maken door iemand met de kennis en ervaring om dit soepel te laten verlopen, en zo te eindigen met een animatie die zijn doel optimaal bereikt. Het maken van een animatie kan namelijk best complex zijn, omdat het een samenhang is van onderdelen (tekst, voice-over en geluid, illustraties, animaties) die precies op elkaar afgestemd moeten worden om zo een mooi en compleet eindresultaat te krijgen. Daarnaast biedt het laten maken van een animatie gemak, want je hoeft niet zelf te gaan stoeien met complexe software of dingen te doen waar je wellicht nog geen ervaring mee hebt. En het goed vertalen van een complex onderwerp naar een korte animatie wat voor iedereen het verhaal duidelijk uitlegt, is een unieke vaardigheid!

Wat heeft de animator nodig om een animatie te maken zoals je die in gedachte hebt?

Ten eerste moet je weten waar het over moet gaan. Dit kan een verhaal zijn tot in detail, of je kunt het onderwerp uitleggen aan de animator en hem/haar de vrijheid geven om er zelf een duidelijk en levendig verhaal van te maken. Zet je beschrijving of briefing alvast op papier, en stuur dit mee samen met elke andere input wat kan helpen om het onderwerp te verduidelijken naar de animatiemaker.

Daarnaast is het goed om te weten in welke stijl de animatie moet hebben. Er zijn talloze stijlen, van gedetailleerd tot eenvoudig, en modern tot klassiek. Wellicht is er al een huisstijl, hier kan ook rekening mee gehouden worden. Uiteraard kun je ook de animator vragen welke stijl het meest passend is bij het verhaal, of de vrijheid geven om zelf iets (nieuws of unieks) te verzinnen.

Ook is het goed om een indruk van de doelgroep te hebben, en deze te delen met degene die de animatie gaat maken. Zo kan de animatie afgestemd worden op de communicatiestijl van de doelgroep.

Het budget is natuurlijk ook niet onbelangrijk, wat erg samenhangt met de lengte van de animatie en de stijl. Wij hebben een calculator op onze website om de animatie alvast samen te stellen, en zo direct een indicatie van de kosten te krijgen. Bij maatwerk is het altijd goed om even contact op te nemen, om te kijken wat er precies mogelijk is. Soms is de lengte van de animatie van tevoren lastig in te schatten. Dit kan de animator wellicht beter inschatten na het ontvangen van de briefing of het onderwerp. Bij Luc Visuals tellen wij voor een animatie met voice-over gemiddeld 125 woorden aan tekst per minuut.

Checklist briefing voor een animatie:
  • Onderwerp
  • Gewenste animatiestijl en eventuele huisstijl
  • Gewenste lengte van de animatie (beknoptheid van het onderwerp)
  • Indruk van de doelgroep en het doel van de animatie
Recent Posts
Neem Contact Op

Waarmee kunnen we u helpen? Stuur ons gerust een bericht en we zullen zo snel mogelijk reageren. We spreken Nederlands en Engels.

Not readable? Change text. captcha txt