Alles wat je moet weten over whiteboard animatie

 In Artikelen

Whiteboard animatie

Een whiteboard animatie is een eenvoudige manier om een verhaal duidelijk uit te leggen. Middels een hand met stift worden tekeningen of schetsen in beeld gebracht, zoals op een echt whiteboard. Dit is vaak de voordeligste manier om een uitleganimatie te laten maken. Maar de kosten kunnen uiteraard wel oplopen als je kiest voor een live-action opgenomen whiteboard animatie, waar met stop-motion techniek tijdens het tekenen steeds een foto wordt gemaakt. De foto’s worden daarna achter elkaar afgespeeld zoals een timelapse. Dit is een arbeidsintensieve techniek waardoor je een authentiek resultaat krijgt, maar de mogelijkheden vaak beperkt zijn qua huisstijl en geanimeerde tekeningen.

Er bestaat ook software zoals Videoscribe, die dit automatiseert. Tekeningen haal je uit een database, of maak je zelf. De software berekent welk lijntje getekend moet worden, en zet er vervolgens een foto van een hand met potlood of stift overheen. Dit soort software is vrij eenvoudig in gebruik, maar bij gebrek aan passende tekeningen of ervaring met het maken van video’s of animaties, kan het resultaat te wensen overlaten. Ook worden vaak verschillende illustratie stijlen door elkaar gebruikt als de tekeningen uit een standaard database komen, waardoor het er rommelig uit gaat zien.

Bij Luc Visuals maken we whiteboard animaties digitaal. Maar wel altijd met op maat gemaakte en unieke handgemaakte tekeningen, zodat de illustraties allemaal dezelfde stijl hebben en bij elkaar passen. Op een speciale manier worden de tekeningen gemaakt zodat de software weet waar het begint met tekenen en waar het eindigt. Daarnaast voegen wij waar mogelijk extra animatie toe, zodat de tekeningen tot leven komen nadat ze getekend zijn geworden. Hierdoor wordt de animatie extra speels en uniek, en kijk je niet naar een stilstaand beeld nadat de illustratie getekend is. Ook kunnen we een eigen unieke hand toevoegen, of tekeningen op een andere manier inbrengen zoals een schuivende hand of op een andere geanimeerde manier. Uiteraard kan de whiteboard animatie ook passend worden gemaakt in uw huisstijl, door bijvoorbeeld uw kleuren te gebruiken om de tekeningen mee in te kleuren.

De kosten hangen bij ons vooral af van de kwaliteit van de tekeningen en de lengte van de animatie. Vaak is een geschetste stijl al afdoende. De animatie wordt sowieso altijd eerst geschetst in een storyboard. Voor een whiteboard animatie worden de schetsen daarna opnieuw en verbeterd getekend, en de animatie krijgt dan een geschetste uitstraling. Dit kan al vanaf zo’n €750,- ex btw voor een animatie van 1,5 minuut.
Maar het is ook mogelijk om de tekeningen verder uit te werken en handgetekend te laten tekenen door een echte cartoonist. Hiermee krijgt de animatie een nog mooiere en opvallendere uitstraling. Denk hierbij aan een vanaf prijs van zo’n €1.400 ex btw voor een animatie van 1,5 minuut. Neem contact op voor huidige prijzen en vertel ons over uw project voor een vrijblijvend voorstel!

Wat heeft de animator van mij nodig?
  • Input voor de inhoud van de animatie.
  • Stijlkeuze qua illustratiestijl (voeg een link naar een voorbeeld toe).
  • Huisstijl of extra input over de gewenste stijl, sfeer en eventuele kleuren.
  • Indruk van de doelgroep.
  • Eventuele andere wensen (voice-over, muziek, geluidseffecten, detailniveau)

Benieuwd naar voorbeelden? Klik hier en krijg een impressie van onze voorgaande whiteboard animatie projecten of bekijk voor inspiratie de animatie hieronder gemaakt in samenwerking met Westrup Illustraties.

Recent Posts
Neem Contact Op

Waarmee kunnen we u helpen? Stuur ons gerust een bericht en we zullen zo snel mogelijk reageren. We spreken Nederlands en Engels.

Not readable? Change text. captcha txt